Is cv leidingen isoleren zinvol?

Maak ja je zorgen over de gevolgen van de klimaatverandering? Zo ja, dan moet je zeker overwegen je centrale verwarmingssysteem te isoleren. Dit helpt namelijk om warmteverlies uit je huis te beperken.

Centrale verwarmingssystemen gebruiken warm water of stoom om je huis te verwarmen. Ze worden meestal aangedreven door elektriciteit of gas. En ze vereisen regelmatig onderhoud om hun efficiëntie te waarborgen.

Het isoleren van cv leidingen is een goed idee omdat het de energierekening verlaagt. Volgens de Energy Saving Trust (EST) bespaart elke euro die aan isolatie wordt uitgegeven ongeveer 4 euro aan jaarlijkse energiekosten.

Waarom is het isoleren van verwarmingsbuizen nuttig?

Wanneer je verwarmingsbuizen isoleert, bespaar je niet alleen energie, maar help je ook het milieu. Het isoleren van de buizen voorkomt dat de warmte ontsnapt en zorgt ervoor dat de ruimte sneller opwarmt. Je hoeft dus minder stookkosten te maken en hebt ook een lagere CO2-footprint. Daarnaast maakt het isoleren van de verwarmingsbuizen ook minder herrie. Dit komt doordat de geluidsgolven worden gedempt door de isolatiematerialen. Zo geniet je niet alleen van een warme, maar ook van een stille woning.

Waar is buisisolatie goed voor?

Buisisolatie is een soort isolatie dat wordt gebruikt om warmteverlies te voorkomen in huizen en gebouwen. Het is vaak gemaakt van polyethyleen of kunststof en wordt aangebracht rond leidingen die water, stoom of lucht doorlaten. Buisisolatie kan het verwarmings- en koelsysteem van een huis of gebouw efficiënter maken omdat het de warmte binnen houdt en voorkomt dat er energie verloren gaat. Het kan ook helpen bespaarde energiekosten, waterverlies door lekkage en condensatie op koude oppervlakken. Buisisolatie is niet alleen nuttig voor huizen en gebouwen, maar kan ook worden gebruikt in auto’s, vliegtuigen en schepen om hetzelfde effect te bereiken. Dit soort isolatie helpt bij het creëren van een aangenamere, meer energiezuinige woon- of werkomgeving.

Wat levert buisisolatie op?

Uit veel onderzoek blijkt dat verwarmingsbuizen isoleren zinvol kan zijn tegen warmteverlies. De besparen welke bij verwarmingsbuizen isoleren gerealiseerd wordt is gemiddeld € 2 per meter (of 3 m³ gas) en dus een hele slimme investering! De kosten zijn namelijk ongeveer 1 a 2 euro per meter.

Welke leidingen moet je isoleren?

Waterleidingen en cv-leidingen zijn de leidingen die je kunt isoleren. Waarom deze twee leidingen? Allereerst de cv-leiding. De cv leiding zorgt ervoor dat er warm water naar je radiatoren gaat. Wanneer deze eerst door een onverwarmde ruimtes gaat verliest deze al een deel van zijn warmte. Hierdoor moet je cv-ketel langer stoken om je kamers te verwarmen. Dit kost uiteraard energie. Door het isoleren van deze leidingen voorkomt je verlies van warmte in een onnodige ruimte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een onverwarmde zolder.

Vervolgens de waterleiding: voor de warm waterleidingen geldt eigenlijk hetzelfde als voor de cv leidingen. De koud waterleidingen daarentegen beschermt je niet vanwege energiebesparing maar tegen bevriezing. De kruipruimte is koud en neemt via de grond de buitentemperatuur op. Wanneer het gaat vriezen komt deze kou bij de waterleidingen en kunnen deze bevriezen. Dit wil je natuurlijk voorkomen

Als je een nieuw huis bouwt of een oud huis renoveert, moet je er voor zorgen dat de leidingen goed geïsoleerd zijn. Anders kan het water in de leidingen bevriezen en uiteindelijk barsten. Dit kan erg duur zijn om te repareren. Je moet dus isoleren welke leidingen nodig zijn. Het isoleren van leidingen is niet erg moeilijk en er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die je kunt gebruiken. Als je nieuwe leidingen aanlegt, is het raadzaam om cv leidingen met isolatie te kopen. Zo weet je zeker dat de leidingen goed geïsoleerd zijn. Voor oudere huizen is het vaak mogelijk om de leidingen te laten isoleren door een professional. Dit kan echter wel wat duurder uitpakken dan het zelf doen. Het is dus belangrijk om te weten welke leidingen je moet isoleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *