Voor en nadelen van windmolens
Wie een keuze maakt voor groene energie, komt in Nederland al snel bij windenergie terecht. Bijna de helft van alle duurzame energie in ons land is afkomstig van windmolens. Niet iedereen is echter even enthousiast over windenergie, al is een deel van de kritiek niet op waarheid berust. Wat zijn nu werkelijk de voor- en nadelen van windenergie?
Inhoud:
Voordelen van windmolens
Windenergie is een duurzame oplossing
Kijk je puur naar de effecten op het milieu en het klimaat, dan is windenergie één van de beste vormen van groene energie. Windenergie is namelijk voor 100% schoon. Alleen bij de productie en constructie van windmolens komt CO² vrij, vanaf het moment dat er windenergie opgewekt wordt komt er geen CO² meer in de lucht terecht. Omgerekend komt het erop neer dat een windmolen met kWh 8 tot 34gr CO² uitstoot. Dit is veel minder dan grijze vormen van energie uitstoten. Een kolencentrale stoot bijvoorbeeld 900gr CO² per kWh uit.
De levensduur van een windmolen is ongeveer 20 jaar. Als een windmolen niet meer goed werkt, kan deze grotendeels gerecycled worden. Doordat er van oude windmolens weer nieuwe windmolens gemaakt kunnen worden scheelt dat veel afval en hoeft er minder CO² uitgestoten te worden bij het plaatsen van een nieuwe windmolen.
De wind raakt nooit op
Het mooie is dat wind een natuurlijke bron voor het opwekken van energie vormt. Deze bron is ideaal, want wind is onbeperkt beschikbaar en raakt nooit op. De weersomstandigheden in ons land zijn ook nog eens ideaal om wind te gebruiken als energiebron. Het waait hard en vaak genoeg om de windmolens in beweging te zetten. Doordat we energie op kunnen wekken in eigen land, zijn we ook minder afhankelijk van het buitenland voor de levering van energie. Dit is belangrijk omdat een groot deel van ons energie nu wordt opgewekt door middel van fossiele brandstoffen uit het buitenland.
Afhankelijkheid fossiele brandstoffen gaat omlaag
Door gebruik te maken van windenergie, worden we steeds minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn slecht voor het milieu en niet onbeperkt beschikbaar. Windmolens geven ons land zelfs de kans om volledig onafhankelijk te worden van energie uit het buitenland. Om volledig energieonafhankelijk te worden is het goed om naar windenergie ook in te zetten op andere vormen van groene energie, zoals bijvoorbeeld zonne-energie en aardwarmte.
Windmolens zijn relatief goedkoop door subsidies
Windenergie is één van de goedkoopste vormen van groene energie. Dit komt onder andere door de subsidie van windenergie van zo’n €0,04 per kWh. Dit is echter niets in vergelijking met de subsidie die ontvangen wordt voor de opwekking van grijze stroom. Daar liggen de subsidies vaak hoger. Naar verwachting zullen de kosten voor het opwekken van windenergie door technologische ontwikkelingen de komende jaren sterk dalen, waardoor er steeds minder subsidie nodig zal zijn. Bovendien zal de wind – in tegenstelling tot grondstoffen – altijd gratis zijn. Het blijft hierdoor een aantrekkelijke investering.

Nadelen van windmolens
Windmolens vervuilen de horizon
Bijna niemand wordt enthousiast van een uitzicht op een windmolenpark. Men spreekt dan ook wel over een horizonvervuiling. Horizonvervuiling of landschapsvervuiling is één van de vaakst genoemde nadelen van windenergie. Voor het plaatsen van windmolen gelden echter strenge regels om de horizonvervuiling zo veel mogelijk te beperken. Zo mag een windmolen niet te dicht op een woning staan, er moet een afstand zijn van minimaal vier keer de lengte van de mast. In Nederland worden meestal windmolens van circa 75 geplaatst. De dichtstbijzijnde woning staat dus minstens op 300 meter afstand. Dit zorgt voor minder horizonvervuiling.
Het waait niet constant of hard genoeg
Windmolens werken op maximaal vermogen wanneer er windsnelheden worden behaald tussen de 39 en 49km per uur. Dit staat gelijk aan windkracht 6. De gemiddelde snelheden die in Nederland worden behaald, liggen onder dit gemiddelde. Bovendien is de wind lang niet altijd constant genoeg, zeker niet wanneer de windmolen op het land staat. Windmolens zijn voor het opwekken van windenergie totaal afhankelijk van de weersomstandigheden. Waait het niet of met een lagere snelheid dan 12km per uur, dan wordt er helemaal geen windenergie geproduceerd. Windmolens worden echter steeds beter om energie op te slaan. Daardoor kunnen zij pieken en dalen in de windkracht steeds beter ondervangen.
Windmolens maken veel lawaai
Eén van de grootste nadelen van windenergie is dat windmolens ontzetten veel geluid maken. Een grote windmolen kan maar liefst binnen een cirkel van een halve kilometer geluidsoverlast veroorzaken. Er wordt echter gewerkt aan betere regelgeving om de geluidsoverlast tot het minimum te beperken. Gemiddeld mag het geluid van een windmolen bij de woning de 47 decibel niet overschrijden. ’s Nachts ligt de grens van het geluid zelfs op 41 decibel.
Windmolens zijn winstgevend door subsidies
Een veel gehoorde misvatting is dat windmolens alleen maar winst opleveren doordat ze worden gesubsidieerd door de overheid. Het klopt dat het produceren en plaatsen van een windmolen veel geld kost. De kosten worden door technologische ontwikkelingen echter steeds lager, terwijl de productie omhoog gaat. Tegelijkertijd blijft de energiebron altijd gratis. Het is dus slechts een kwestie van tijd totdat er helemaal geen subsidie meer nodig is voor windenergie.
Bekijk ook hoe werkt windenergie, rendement windenergie en windmolen opbrengst.