5 manieren om te investeren in windmolens

Wil je weten of particulier investeren in windmolens iets voor jou is? Het windenergie beleggen wordt de laatste jaren steeds populairder. Zeker met de klimaatdoelen welke nagestreefd worden en de rente welke gegeven wordt op een spaarrekening. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van windmolens en zetten de mogelijkheden en opties voor je op een rij.

Hoe werkt investeren in windmolens?

Met windmolens wordt groene stroom en daarmee duurzame energie opgewekt. Daardoor kan het een interessante manier zijn om als belegger een duurzame investering te doen.

Er zijn allerlei manieren om in windmolens of windenergie te investeren. Je kan bijvoorbeeld zelf een windmolen kopen, maar ook obligaties of windmolen aandelen behoren tot de mogelijkheden.

Windmolen obligaties

Je kan via obligaties investeren in windmolens. Feitelijk leen je het geld uit en ‘koop’ je daarmee een obligatie van een windmolenpark. Je leent het geld dus uit aan de beheerder van het windmolenpark. Doordat jij het geld uitleent kan de eigenaar van de windmolens extra investeren waardoor er (extra) winst gemaakt kan worden. Vaak is de financier voor uitbreiding van het windmolenpark. Jij krijgt als investeerder een rendement uitbetaald.

Windmolen obligaties zijn zogenaamde groene obligaties. Een groene obligatie is een obligatie waarmee projecten worden gefinancierd welke milieuvriendelijk zijn. Een groene obligatie verschilt qua structuur niet van een normale obligatie. Groene obligaties worden ook wel klimaat obligaties genoemd.

Per obligatie kan de manier waarop het rendement werkt verschillen. Er zijn aanbieders welke je een vast rendement uitbetalen van bijvoorbeeld 3 procent. Echter zijn er ook obligaties waar je rendement afhankelijk is van hoeveel wind er waait.

Het voordeel van een vast rendement is uiteraard dat je van te voren weet wat het je op gaat leveren. Past een variabel rendement beter bij jou als belegger, kan je gaan voor een obligatie die bij harde wind een hoger rendement behaald. Dit kan natuurlijk ook tegenvallen als het een jaar is met minder wind dan gemiddeld.

Er zijn obligaties waar je ook een deel van de winst van de windmolen ontvangt als deze verkocht wordt tijdens de looptijd van de obligatie. Als je dit aantrekkelijk vindt is het goed om dat vooraf uit te zoeken zodra je een windmolen obligatie gaat kopen.

Goed om te weten is dat obligaties op windmolens een vast looptijd hebben. De looptijd is altijd korter dan de geplande levensduur van de windturbines welke er op zitten.

Investeren in windenergie

Aandelen windmolen kopen

Aandelen kopen van windmolenbedrijven is ook een mogelijk om windenergie investeren mogelijk te maken. Deze bedrijven zitten over heel de wereld verspreid. Voorbeelden van windmolenbedrijven:

  • Iberdrola uit Spanje
  • Goldwind uit China
  • Vestas uit Denemarken
  • Northland Power uit Canada

Net zoals bij andere aandelen wordt je mede eigenaar van het bedrijf bij het kopen van een aandeel. De koers van het aandeel kan natuurlijk stijgen of dalen. Zo kan je potentieel rendement maken op je investering door de koersstijging.

Buiten de mogelijke winst door koersstijging heb je ook de kans om dividend te ontvangen zodra het bedrijf winst maakt. Er wordt dan een deel van de winst als dividenduitkering uitbetaald aan de aandeelhouders.

Investeren in windmolens via crowdfunding

Een andere mogelijkheid om in windmolens te investeren is d.m.v. crowdfunding. Er zijn platforms waar allerlei type projecten voorbij komen en daarbij ook voor windenergie. Echter zijn er ook platforms waar je specifiek in windmolens kunt investeren:

  • Oneplanetcrowd: op Oneplanetcrowd kan je in verschillende duurzame projecten investeren. Er worden regelmatig nieuwe projecten aangeboden waar jij zelf bepaald wat je inleg is. Het rendement en risico verschilt per project.
  • Meewind: ook Meewind biedt allerlei verschillende type groene projecten aan om in te investeren. Denk aan groene energiebedrijven en projecten, maar bijvoorbeeld ook een groenfonds in een specifieke regio.

Investeren in windenergie op zee

Er worden regelmatig windmolenparken op zee aangelegd. Dit zijn zogenaamde offshore windparken. Jij kan daar als particuliere belegger in deelnemen. Voorbeelden zijn:

  • Northwind: De opgewekte groene stroom wordt via langetermijncontracten verkocht aan Electrabel. Het park van 14,5 vierkante km heeft een vermogen van 216 MW. Dit wordt geleverd door 72 Vestas V112-turbines van elk 3 MW.
  • Belwind: Het Belwind 1 park is ontwikkeld in 3,5 jaar en gebouwd in dertien maanden. De opgewekte groene stroom wordt via langetermijncontracten verkocht aan Electrabel. Het park van 17 vierkante km heeft een vermogen van 165 MW. Dit wordt geleverd door 55 Vestas V90-turbines van elk 3 MW.

Op zee waait het vaak harder dan op land. Hierdoor zullen windmolens op zee een hogere opbrengst hebben. Je kunt dan ook een relatief hoger rendement verwachten.

Investeren in windmolens op zee

Windmolen thuis: energie opwekken met een kleine windmolen

Windmolens als particulier hebben wordt steeds populairder. Natuurlijk heb je wel wat ruimte nodig, maar het goede nieuws is dat je al vrij klein kan starten. Zo kan je heel direct in windenergie investeren.

Deze compacte windmolens zijn 2 tot maximaal 15 meter hoog en zet je op het dak van je huis of in je tuin. Zo’n kleine windmolen wekt energie op uit wind en zet dit om in groene stroom voor je huis. Hiermee kan je kosten op je energierekening besparen en bij voldoende wind kan je ook terug leveren aan je energieleverancier. Zo kan je zelfs wat extra op verdienen. Het is eigenlijk hetzelfde idee als bij zonnepanelen, maar dan met een windturbine thuis.

Investeren in windmolens opbrengst

Hoeveel de opbrengsten zijn en daarmee je rendement verschilt per type belegging. We zetten de mogelijke rendementen voor je op een rij:

  • Windmolen obligaties: obligaties hebben een relatief laag risico. Rendementen starten ongeveer bij 2,5% procent. Als het harder waait kan het windrement oplopen tot ongeveer 3,5 procent.
  • Windenergie aandelen: met het beleggen in windenergie aandelen loop je een hoger risico dan bij obligaties. Daarbij heb je wel kans op een hoger rendement. Als voorbeeld was de koers van het Iberdrola aandeel eind begin 2017 6 euro en begin 2021 12 euro en 50 cent.
  • Crowdfunding en windmolens: de rendementen bij Oneplanetcrowd variëren tussen de 4 en 7 procent.
  • Windmolens op zee: Morningstar spreekt van een mogelijk rendement van ongeveer 6,5 procent. Meewind geeft voor windmolen op zee fondsen een verwacht rendement af van 7 tot 10 procent.
  • Windmolen thuis: De prijs van een kleine windturbine ligt ongeveer tussen de 600 en enkele duizenden euro’s. Deze apparaten moeten op een locatie staan waar veel wind is. Zelfs bij optimale elektriciteitsopbrengst, verdient de investering zich vaak niet terug binnen de technische levensduur van de windmolen. De aanschaf van een kleine windmolen doe je dus vooral uit milieuoverwegingen en niet zozeer voor het rendement.

Voordelen van een investering in windmolens

Er worden steeds meer investeringen in windmolens gedaan. Aan de ene kant komt dit door de rendementen die ermee gehaald worden, maar ook zeker uit het oog van duurzaamheid. De voordelen zetten we voor je op rij:

  • Je ontvangt een relatief hoog rendement. Zo goed als alle investeringen leveren een beter rendement op dan op spaargeld.
  • Je draagt bij aan het verlagen van de CO2 uitstoot. Windenergie is goed voor het milieu en daarmee is het een duurzame belegging.
  • Je kan al vanaf een laag bedrag meedoen. Er worden obligaties aangeboden waar je al in kan stappen vanaf 25 euro.
  • Nederland wordt op termijn minder afhankelijk van andere landen als het om energie opwekken gaat.
  • Een windmolen op land heeft een korte terugverdientijd. Dit ligt ongeveer tussen de 8 a 10 jaar.

Nadelen van een investering in windmolens

Al zijn het er niet veel, er kleven ook nadelen aan het investeren in windmolens. We zetten de volgende voor je op een rij:

  • De opbrengst van windmolens op land zijn niet zo goed te voorspellen omdat het niet altijd voldoende waait.
  • Windmolens vervuilen het beeld van het landschap.
  • Windmolens kunnen geluidsoverlast veroorzaken.

Investeren in windmolens risico

Over het algemeen is het investeren in windmolens een belegging met weinig risico. Er zijn echter wel een aantal risico’s:

  • Windmolens kunnen stilstaan door technische problemen.
  • Als er een tijd niet voldoende wind is zal het rendement tegenvallen.
  • De bouw kan stil worden gelegd. Dit gebeurt niet vaak maar is wel een risico. Daardoor kan het interessant zijn om in bestaande en draaiende windmolens te investeren.

Is investeren in windmolens iets voor jou?

Bij een investering in windmolens investeer je in windenergie. Buiten dat het een goede belegging kan zijn, draag je ook bij aan de verduurzaming van de wereld. Iets wat in de toekomst steeds belangrijker wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *